www.pchela-1902.dir.bg

  [BG]   RU   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(61)
ВЪВЕДЕНИЕ В ...
ИСТОРИЯ НА ...
МЕДОНОСНИ ПЧЕЛИ
Форми Apis mellifica L.
Фамилия Apis mellifica L.
Анатомия Apis mellifica L.
ЖИЛИЩА НА ПЧЕЛИТЕ
ПРИБОРИ И ИНВЕНТАР
ВРЕДИТЕЛИ НА ПЧЕЛИТЕ
БОЛЕСТИ ПО ПЧЕЛИТЕ
МЕДОНОСНИ РАСТЕНИЯ
ПРАВИЛА ЗА РАБОТА
ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ
БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ
СВЕТОВНИТЕ ПЧЕЛАРИ
Фото ПАНОРАМА
VIP ОБЯВИ

БЛОГ АРХИВ
«« ноември 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


APIS КАЛЕНДАР APIS НОВИНА APIS ПОХОД ОБЯВИ ВРЕМЕТО ВРЪЗКИ ЧЛЕНОВЕ КОНТАКТИ

ВЪВЕДЕНИЕ В ...
      
   www.pchela-1902.dir.bg
  
 
  Глогът е предназначен за стотиците хиляди пчелари-любители, няколкото десетки пчелари-експериментатори и 100-ната пчелари-професионалисти, а също така за интернет-любопитковците, интересуващи се от науката Пчелоотглеждане
  Вкарани и систематизирани  са понятия  от ''Пчеларска енциклопедия'' издание 1991 г., Шумен по раздели с цел повишаване и попълване на познанията на читателите, подобряване работата с Apis  mellifica L.  и прилагане  правилото на световноизвестния руски химик и пчелар Александър М. Бутлеров (1828-1886) : ''Истински пчелар може да бъде само този, който познава много добре целия живот на пчелите и умее да прилага своите знания в практиката." 
  Фактите от науката и практиката, пренесени от "Пчеларска енциклопедия"  в  глога http://www.pchela-1902.dir.bg  са събрани от състоянието на световното и българско  пчеларство  от близкото миналото и настояще и ще важат и за в бъдеще. В най-кратък анонс съм очертал най-същественото и са посочени връзки  със сродни и далечни въпроси. Написано е и накратко понятието за главното на причината, както и името на фактора на латински език.
 
Последният раздел е съставен с  биографични сведения за починали наши видни пчеларски деятели, личностите, които с дългогодишният си неуморен и съзидателен  труд  изведоха българското Пчелоотглеждане на световно равнище и ние, настоящите пчелари им дължим признателност. 
  В заключение ще цитирам нашият виден пчеларски деятел ст.н.с. д-р Боян Първулов : " Световната пчеларска наука, едва е изучила 25-30 % от биологията и взаимоотношенията между отделните форми в пчелното семейство. Анатомията на Apis mellifica L., може да е изучена в по-голяма степен, но тя трябва да се знае за обща култура, с оглед да се съобразяват пчеларите с нея, но те не могат с нищо да и повлияят. Много са хората, които са се мъчили да уголемят тялото на пчелата, чрез по-големи килийки, кръстосвания между различни породи и раси и други, но безрезултатно. От милион години пчелата е с еднаква анатомия и размери. Биологията на пчелното семейство, обаче трябва да се знае във възможно най-големи подробности, защото пчеларските технологии, измислени от човека, в много голяма степен влияят неблагоприятно върху живота на пчелите. Технологиите на отглеждане са в повечето случаи в угода на човека, а не на пчелите. Така, че трябва да се пчеларства по начини, най-безвредни за пчелните семейства. Това, че пчелите понасят до известна степен човешката намеса, не означава, че с тях може да се прави всичко. Пчеларската наука, като всяка една наука е безкрайна и трудно обяснима.
 Трябва всеки един, независимо от подготовката си да знае, че колкото повече научава за живота и дейността на Apis mellifica L., толкова повече разбира колко малко знае, а колкото е по-добре запознат, толкова по-успешно ще пчеларства."

  Приятно запознаване със съдържанието на глога http://pchela-1902.dir.bg, надявам се да е полезен на всеки ! 
                                                       Tyxo.bg counter
 

0.1032