www.pchela-1902.dir.bg

  [BG]   RU   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(61)
ВЪВЕДЕНИЕ В ...
ИСТОРИЯ НА ...
МЕДОНОСНИ ПЧЕЛИ
Форми Apis mellifica L.
Фамилия Apis mellifica L.
Анатомия Apis mellifica L.
ЖИЛИЩА НА ПЧЕЛИТЕ
ПРИБОРИ И ИНВЕНТАР
ВРЕДИТЕЛИ НА ПЧЕЛИТЕ
БОЛЕСТИ ПО ПЧЕЛИТЕ
МЕДОНОСНИ РАСТЕНИЯ
ПРАВИЛА ЗА РАБОТА
ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ
БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ
СВЕТОВНИТЕ ПЧЕЛАРИ
Фото ПАНОРАМА
VIP ОБЯВИ


APIS КАЛЕНДАР APIS НОВИНА APIS ПОХОД ОБЯВИ ВРЕМЕТО ВРЪЗКИ ЧЛЕНОВЕ КОНТАКТИ

БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ / Балев Димитър Ст.

Балев Димитър Ст.
07.09.11 00:00

Автор:Пчеларска енциклопедия
(1863-1915)
  Роден  е в Охрид. Негов благодетел и учител е Димитър В. Хранов, преподавател във Видинското второкласно училище, който през 1875 г. настанява своя ученик в печатницата на Л. Каравелов в Букурещ. След Освобождението Балев се завръща в България и работи известно време и в ''Образцов чифлик'' при Карл Бец. Смята се, че Балев е един от първите у нас, който е въвел разборният кошер, вероятно познат му от Букурещ. На пчеларството, макар и като странично занятие, посвещавал цялото си свободно време. Устройвал курсове, изложби, изнасял беседи пред младежи, възрастни и войници, обяснявайки им работата с разборните кошери, каквито той единствен в бившата Видинска околия имал по това време.
  Сътрудничил на списание ''Пчела'', участвал е в пчеларски конгреси и международни изложби. През 1903 г. посещава Международният пчеларски конгрес и изложба във Виена, участвува с мед, получава награда и донася различен пчеларски инвентар. През 1912 г. участвува във Всеславянския пчеларски събор в Москва. Запознат с различните системи кошери, той конструира нов тип кошер, известен като Балев кошер, сходен с този на Лаянс, широко разпространен по онова време в бившата Видинска околия.
  През 1896 г. Балев основава във Видин едно от първите пчеларски дружества в България, а през 1899 г. с негова помощ се урежда първата пчеларска изложба. Редица години е бил кмет на Видин и е въвел множество социални преобразувания в полза на бедните хора, за училищата, за здравеопазването, поради което се е ползувал с обичта и уважението на видинските граждани. В знак на уважение към заслугите му  пчеларското дружество във Видин носи неговото име.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1168